In data de 6 februarie 2019 in Bucuresti la Hotel Capitol in sala Luvru, a fost organizata conferinta pe Obiective de Dezvoltare Durabila nr.7 si nr.13 ale Agendei 2030 – Energie curate & Actiune climatica, de catre Delegatii de Tineret ai Romaniei la O.N.U., Cristina Andrada Baba si Aurelian Dragos Mohan.
Conferentiari –
• Andrada Baba si Aurelian Mohan – Delegatii de Tineret ai Romaniei la ONU 2018 – 2019
• Laszló Borbély – consilierul de stat, liderul Departamentului de Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei
• Alessio Menegazzo, director pentru Sustenabilitate si Afaceri Institutionale al Enel Romania
• dr. Roxana Bojariu, expert Administratia Nationala de Meteorologie si reprezentant al Romaniei la APCC.
• Paul Serbanescu, Seful Biroului de Strategii si Programe al Administratiei Fondului pentru Mediu.
• Francesca Cristea, Delegata de Tineret al Romaniei la Uniunea Euroeana.
In prezentarile sustinute pe scurt de catre invitati, a fost punctat contextul mondial de evolutie a schimbarilor climatice care se realizeaza prin aplicarea limitata a cunoasterii sau prin dezvoltarea tehnologiilor poluatoare. Au fost identificate principalele masuri pe care Romania le implementeaza sau le poate implementa pentru a indeplini tintele propuse de Obiectivul de Dezvoltare Durabila nr. 13 al Agendei 2030.
La sesiunea de Q&A si concluzii, cercetatorul Barbu Constantin, student la Institutul Spatial al Fundatiei Keshe a oferit gratuit solutii rapide si simple pentru Obiectivele 7 si 13, cu aplicatii ale tehnologiei spatiale Magravs, astfel a fost adresata invitatia pentru aplicarea stiintei plasmatice in Romania.
Invitam suporterii Fundatiei Keshe sa studieze atent cele doua obiective si daca considerati ca aceste tinte pot fi atinse cu aplicatiile tehnologiei spatiale Magravs, va rugam sa sustineti aceasta campanie de informare prin distribuirea acestui articol catre reprezentantii tinerilor din Romania la O.N.U. https://www.facebook.com/UNYDRo/ si catre Departamentul pentru Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei.
https://www.facebook.com/departamentulpentrudezvoltaredurabila/ , prin distribuirea acestui link.
OBIECTIVUL 7: ENERGIE CURATA SI LA PRETURI ACCESIBILE
HTTP://DEZVOLTAREDURABILA.GOV.RO/WEB/OBIECTIVE/ODD7/
Asigurarea accesului tuturor la energie la preturi accesibile, intr-un mod sigur, durabil si modern.
Cerinta pentru energia electrica este in crestere; noi, ca societate, trebuie sa fim pregatiti si este necesar sa ne adaptam. Energia durabila insemna de fapt energie regenerabila. Conform datelor Eurostat, aportul energiei regenerabile in Romania a crescut de la 17,1% (2006) la 24,8 (2015); asadar, am atins – mai mult, am depasit cu 5 ani tinta stabilita de UE pentru 2020. Doar prin incurajarea energiei regenerabile si a inovatiei in domeniu este posibil pentru societatea noastra sa mentina progresul tehnologic si, in acelasi timp, sa protejeze natura, respectiv sa atenueze efectele schimbarilor climatice.
Tintele:
7.1 Pana in 2030, asigurarea accesului universal la servicii energetice accesibile, sigure si moderne
7.2 Pana in 2030, cresterea semnificativa a ponderii energiei din surse regenerabile in mixul energetic global
7.3 Pana in 2030, dublarea ratei globale de imbunatatire a eficientei energetice
OBIECTIVUL 13: ACTIUNE CLIMATICA HTTP://DEZVOLTAREDURABILA.GOV.RO/WEB/OBIECTIVE/ODD13/
Luarea unor masuri urgente de combatere a schimbarilor climatice si a impactului lor.
Schimbarea climei este o realitate, fiind necesara luarea unor masuri urgente pentru a limita impactul acesteia. Agenda 2030 propune si descifrarea cauzelor (antropice) in privinta schimbarii climei, insa, probabil cel mai important aspect ramane sa anticipam problemele estimabile si sa propunem solutii viabile pentru aceste situatii. Efectele schimbarii climatice se manifesta in toate domeniile vietii, incluzand aspectele de sanatate, de calitatea a vietii si pierderea accelerata a biodiversitatii. Doar actiunile coordonate la nivel global pot atenua consecintele si pot avea impact semnificativ in acest sens.
Tintele:
13.1. Consolidarea rezilientei si capacitatii de adaptare la riscurile legate de clima si dezastrele naturale in toate tarile.
13.2 Integrarea masurilor privind schimbarile climatice in politici, strategii si planuri nationale.
13.3 Imbunatatirea educatiei, sensibilizarii si capacitatilor umane si institutionale privind atenuarea schimbarilor climatice, adaptarea, reducerea impactului si alerta timpurie.
,,Noi, Andrada si Aurelian, Delegatii de Tineret ai Romaniei la ONU, folosim aceasta ocazie pentru a va reaminti cat de important este progresul! Mai mult ca niciodata, tara noastra trebuie sa isi foloseasca resursele (in mod sustenabil) pentru a atinge ODD-urile aferente Agendei 2030 si pentru a se dezvolta!
Trebuie sa luptam ca Romania sa isi construiasca sisteme educationale si de sanatate de calitate, sa investeasca in infrastructura moderna, sa aloce fonduri din ce in ce mai mari pentru cercetare, sa atraga investitii din strainatate (FDI) si sa construiasca un mediu facil dezvoltarii tinerilor!’’
Link-uri utile pentru:
Delegatii de Tineret ai Romaniei la ONU,
Departamentul pentru Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei,
Departamentului de Climatologie al Administratiei Nationale de Meteorologie.
Plasma Nanoscience: from Nano-Solids in Plasmas to Nano-Plasmas in Solids
A Study Report To Understand The Plasmatic Field Science Of Nano Materials
https://plasmaromania.ro/category/magravs/aplicatii-magravs/nanotehnologie-magravs/
https://plasmaromania.ro/category/magravs/aplicatii-magravs/gans-magravs/
https://keshefoundation.org/ / https://en.kfwiki.org/wiki/KF_Wiki
Va multumim pentru sustinerea campaniei de informare