Interactiuni plasmatice la rasadurile de goji in Sibiu

Experiment realizat pe rasaduri si plantatii de Goji in perioada 28 Mai – 21 Octombrie 2019, d-nul Zamfir Marius si d-nul Mircea Negrea din grupul de studii Plasma Sibiu, coordonat de Asociatia Stiintifica Plasma Romania.

Goji denumit stiintific Lycium Barbarum, face parte din familia Solanacee.

Pe 28 Mai a fost plantat un lot de seminte pregatite cu ajutorul GANS-urilor, conform cunostintelor dobandite la cursul Asociatiei Stiintifice Plasma Romania, sustinut de d-nul Barbu Constantin, in orasul Sibiu intre-1-3 febr 2019.

In paralel cu alt lot de seminte a fost udat, prin metoda clasica cu apa.Timp de 5 luni am monitorizat diferenta obtinuta prin noua metoda plasmatica, realizand fotografii, la inceputul fiecarei saptamani. S-au folosit aceleasi seminte obtinute de noi, din fructe cu certificat bio si acelasi tip de pamant.

Am inceput prin nano acoperirea ghivecelor (foto-1), prin imersarea completa in apa plasmatica GANS CO2 + CuO (numita si apa de GANS) , pt creerea de la inceput, a campului plasmatic. Apoi au fost umplute cu pamant si introduse semintele. Semintele au fost tratate plasmatic in prealabil, fiind tinute o zi in apa plasmatica GANS CO2, dupa care au fost puse la zvantat, pe vata medicinala pt 2 zile.

Incoltirea a fost observata in a 9-a zi.

In toata aceasta perioada, au fost udate cu apa de GANS CuO, care confera o crestere mai sanatoasa. In primele 2 saptamani, dupa rasarire, am folosit acelasi tip de apa plasmatica. In saptamanile 4 si 5, am inceput sa udam cu un mix de apa plasmatica, respectiv 90 % apa plasmatica de GANS CuO ce asigura protectia plantei impotriva daunatorilor si 10 % apa plasmatica de GANS CO2 care ajuta la cresterea plantei. Am folosit aceasta compozitie timp de 2 saptamani, dupa care, din saptamana a 6-a si in continuare, folosim mixul din 80 % apa plasmatica de GANS CuO si 20 % apa plasmatica din GANS CO2.

Hranirea plantelor a fost realizata cu 200 ml mix apa plasmatica GANS-uri in 20 l apa de retea.

Avand in vedere etapele de pregatire a ghivecelor si semintelor care au durat o saptamana, semintele „TRATATE PLASMATIC” au fost puse in pamant cu 8 zile dupa cele care au urmat metoda clasica. Cele obisnuite au fost udate cu apa obisnuita (de la retea) si nu am folosit fertilizant.

Am incercat sa testam cele aflate la cursul stiintei plasmatice. Astfel, apa plasmatica am pregatit-o si pastrat-o in galeti de 20 l, plasate langa rasad in diverse pozitii. Am observat orientarea plantelor in directia acestora, cand erau plasate in partea opusa soarelui. Albinele si pasarile salbatice, erau mult mai prezente cand era la indemana apa plasmatica; de cea obisnuita nu se mai atingeau. Pasarile, se adunau si scarmau in ghivecele udate cu apa plasmatica, celelalte ramanand neatinse.

In a 22-a saptamana, prima „planta plasmatica” a depasit inaltimea de 80 cm, in timp ce celelalte(clasice) se situau intre 28-35 cm.

Neavand sera(nu se mai justifica, avand in vedere ca plantarea s-a facut la sfarsitul lunii mai), plantele au fost tinute afara si au fost plasate pe paleti, pt a fi transportate la adapost, in caz in care ar fi cazut grindina.

Foto – Nano acoperirea recipientelor.

Foto – Separare lot seminte tratate de semintele CLASICE (netratate).

Foto – Amplasarea rasadurilor experimentale.

Foto – Amplasare recipientelor cu apa plasmatica.

Foto – Incepe irigarea cu apa plasmatica 80%/20%.

Foto – In saptamana 7 nu se observa diferenta de crestere

Foto – Incepe sa se vada diferenta in saptamana 9.

Foto- Arbust de 82 cm in saptamana 22.

Foto- Rasadurile Clasice (fara apa plasmatica) in 21 Octombrie 2019.

Foto- Situatia rasadurilor Clasice in 21 Octombrie 2019.

Foto- Situatia rasadurilor plasmatice in 21 Octombrie 2019.

Al doilea experiment a fost realizat in perioada Aprilie-Septembrie de catre d-nul Mircea Negrea si fetita lui Teodora in varsta de 5-6 anisori.

In primavara d-nul Mircea a primit cadou o eprubeta cu 5 Ml GANS CO2, care a ajuns in posesia fetitei care a inteles ca este o substanta care hraneste plantele de goji care se plantau. Semintele au fost obtinute de d-nul Mircea Negrea din fructe cu certificat bio. Din joaca Teodora a inceput sa stropeasca cu GANS CO2 doar 3 rasaduri cu goji. Aceste rasaduri au fost hranite periodic cu apa din retea, la fel ca celelalte rasaduri de goji din plantatie.

La scurt timp dupa ce campurile GANS-ului au inceput sa hraneasca rasadurile, cele 3 plante plasmatice si alte plante din apropierea lor au inceput sa se dezvolte rapid, puternic si sanatos pe verticala.

In gradina este prevazut un sistem de sustinere a plantatiei de goji inalt de 2 metri.

In perioada realizarii experimentului se pob observa diferente la nivelul de crestere a arbustilor la rasadurile plasmatice pana la 3-4 ori mai inalte, decat rasadurile care au fost hranite doar cu apa din retea. Masurarea exacta a celor 3 rasaduri hranite cu GANS CO2 a depasit inaltimea de 2.30 metri, iar celelalte rasaduri au o inaltime de aproximativ 30-40 cm.

Foto – Plantatie goji fara GANS.

Foto 3 – Diferente intre cele 3 rasaduri hranite cu GANS (dreapta) si cele clasice.

Foto – Dezvoltarea arbustilor cu GANS.

Foto – Arbusti goji de 2,40 metri hraniti cu GANS.

Foto – Arbusti goji de 2,40 metri hraniti cu GANS.

comentariile sunt inchise