Agricultura plasmatica in Tiraspol

Studierea actiunii GANS urilor de CH3, C02, K, Mg si CONH asupra culturilor de rosii si castraveti, in conditiie unei gradini ale unei case private.

METODA:
 • Rasadul de aproximativ 20cm inaltime, de rosii si castraveti a fast cumparat in piata si plantat in sol liber pe data de 12 aprilie 2018. Pe prima parcela de 3,2 m.p. (0,4mx6m) au fast plantate soiuri cu port inalt (Prezident, Tolstoi, Bayan, VP­ Fl), plasate intermitent. Parcela este iluminata abundent de soare in prima jumatate a zilei, mai putin in a doua jumatate, umbra dupa 17:00.
 • Pe a doua parcela, aflata aproape total in umbra casei, fiind iluminate de razele directe ale soarelui doar intre 10:00 si 15:00,tot in ziua de 12 aprilie a fast plantat rasadul de rosii cu port pitic soiul Nastena, avind inaltimea 15-20 cm. Tot pe aceasta parcela a fast plantat si rasadul de castraveti, de soiul „KONKURENT” iar pe data de 17-19 aprilie seminte de castraveti de soiurile Konkurent, Rodniciok, Phoenix-640. Marimea parcelei este 2,5mx3m, si este inconjurata din 2 parti cu zidurile casei, iar din clelalte 2 parti de garduri cu inaltimea de eel putin 1,8m.
 • Plantele au fast irigate regulat, la 2-4 zile, in dependenta de umiditatea solului.
 • Tentativele din anii precedenti de a creste legume pe aceste parcele NU AU AVUT SUCCES, plantele piereau neajungand la maturizare.

Prepararea GANSului:

GANS ul de C02+Mg+K a fast preparat conform tehnologiei de preparare a GANS ului pentru alimentare: preparatul ASPARKAM din farmacie ( Potassium aspartate & magnesium aspartate) , pastile, maruntite pulbere fina, tinut cel putin 7 zile in borcanul cu GANS C02, pentru transferul cimpurilor de K si Mg.

 1. In mixul de GANS obtinut a fast adaugat GANS aminoacid CONH, extras din reactorul plazmatic de C02.
 2. GANS ul rezultat a fast plasat in vas de plastic cu volumul de 3 l, si umplut cu apa distilata, pentru a avea la indemina o cantitate suficienta de plazma lichida.
 3. Adaugat 5 ml GANS CH3.

Tratarea plazmatica a plantelor

 • Prima saptamina – solutie de 10-15% plazma lichida C02, pulverizata pe suprafata plantelor.
 • In perioada urmatoare – solutie 10-15% de plazma lichida CH3+C02 + Mg + K + CONH, pulverizata pe suprafata plantelor.
 • Fiole cu apa plazmatica au fast plasate pe parcele, cu un interval de 1,5 la 3 m, pentru a creea un cimp plazmatic constant, in zona plantelor .
 • Perioada de tratare: 2-4 zile, pulverizarea a fast efectuata in timpul sa u dupa irigarea solului in primele 2 luni dupa plantare.
 • In perioada de dupa 2 luni tratarea plazmatica se efectua in prealabil prin cumpiri emise de fiole, pulverizarea se efectua cel mult 1-2 ori pe luna.

Observari:

 • Dupa 4 saptamini din momentul plantarii, in 10 mai 2018, toate rosiile au supravietuit plantarea in sol liber si au ajuns la inaltimea pina la 40 cm, infloresc si fructifica abundent, fructele avind deja diametrul pina la 3 cm.
 • Rasadul de castraveti, de soiul ” KONKURENT” a ajuns la inaltimea de cca 50 cm, infloreste abundent, frucifica, marimea micilor castraveti fiind de 1,5-2 cm.

 • Toate plantele arata foarte bine, au tulpini si frunze puternice si viguroase, de o culoare verde intensiva

 • Au rasarit si continua sa creasca din semintele plantate pe data de 17-19 aprilie: castravetii de soiurile Konkurent, Rodniciok, Phoenix-640.
 • Semintele, inainte de plantare, au fast supuse tratarii cu plazma lichida de C02, timp de 24 de ore.
 • Dupa 1,5 luni din momentul plantarii, 25 mai 2018: rosiile cu port inalt au ajuns la unaltimea 90-110 cm, castravetii 90-100 cm, cu o fitomasa abundenta, frunze si tulpini sanatoase, infloresc si fructifica abundent.

 • Frunzele au aspect sanatos, de o culoa re verde intensiva, iar marimea frunzelor este normala sau mare.
 • Fructele au dimensiunea pina la 5 cm, in cantitatea de 5-7 rosii pe o inflorescenta.

Aspectul si marimea frunzelor

Aspectul general 13 iunie 2018

Prima roada de castraveti

 • Primii castraveti de conditie buna au fast culesi in 29 mai, iar roada regulata de castraveti a inceput din perioada 10-15 iunie. Aspect normal, gust pronuntat.

Roada de rosii:

Coacerea rosiilor a inceput in mijlocul lunii iunie, primele rosii coapte fiind in decada a treia a lunii. In perioada iulie­ septembrie se culegeau regulat rosii coapte, in cantitatea 1-2 kg, in fiecare 2-3 zile. Aveau aspect normal, si un gust dulce pronuntat.

Dinamica vegetativa :

Pe parcursul a integii perioade de vegetatie rosiile au continuat sa creasca, sa infloreasca si sa fructifice. lnaltimea plantelor a ajuns la 2,5-3 metri, iar fitomasa a crescut permanent.

 • Castravetii, la fel, s-au dezvoltat normal, ocupind tot spatiul disponibil, si au avut o recolta foarte buna, fata de cum s-a asteptat, pentru un loc atat de intunecos.

Perioada de vegetatie

 • Perioada de vegetatie activa s-a dovedit a fi destul de lunga , ceea ce este normal pentru soiurile mentionate de rosii cu port inalt. Continua sa creasca si in octombrie, etajele superioare devenind atit de masive, incat s-au rupt legaturile de support.

Continua sa produca rosii coapte, infloresc, au multe fructe verzi. Viteza coacerii s­-a micsorat din cauza scaderii temperaturilor diurne.

 • Castravetii au continuat sa fructifice pina in octombrie, destul de activ, cu toate ca deja au multe frunze uscate.

Daunatorii si combaterea

Din daunatarii patogeni, a fast observata dor activitatea pseudaperanasparazei „Pseudaperanaspara cubensis Rastawz”. Cambaterea s-a facut prin stropire cu plazma lichida de Cu02, de mai multe ori. Oprirea dezvoltarii si raspandirii patogenului a fast efectuata si prin metoda inlaturarii frunzelar atacate. Cu toate acestea, atit rasiile, cat si castravetii au dat o roada buna, ignoraind afectarea.

 • lnsectele daunatoare nu au fast active.

Rezultate si concluzii:

 • In rezultatul efectuarii acestui experiment agricol pe parcelele mentionate, s-a dovedit ca :

1. Actiunea favorabila a campului plasmatic este evidenta si pronuntata.

 1. In prezenta cimpului plasmatic al carbonului C, magneziului Mg si potasiului K plantele se comporta, de parca ar avea la dispoztitie ingrasaminte minerale, si au un aspect corespunzator.
 2. Cimpul plasmatic, chiar daca a fast creat prin diferite metode, este disponibil plantelor si are efect benefic.
 3. Perioada de vegetatie activa a culturilor in cauza, sub actiunea cimpului plasmatic, a devenit mai lunga si mai productiva.

Multumesc:

 • D-lui Mehran Tavakoli Keshe, pentru stiinta plazmatica, daruita marinimos omenirii,
 • Grupului de Dezvoltare Tenologie Keshe – „KESHE FOUNDATION ROMANIA „, pentru incurajare si sustinere.
 • D-lui Kakasi Sandor, bunului meu prieten, pentru sustinere si ajutor in intelegerea prepararii GANS ului.

Autorii experimentului din Republica Moldova sunt Radu Babanu si Iana Babanu.

comentariile sunt inchise